Forrás: Pinterest

Csador? Burka? Nikáb? Hidzsáb? Mit takar és miért viselik?

Megosztom:

Így tudod megkülönböztetni.

A muszlim vallási írások nem teljesen egyértelműek az arc eltakarásának kérdésében – írja a The Conversation.

A Korán, a muzulmán szent könyv és a Hadithok különféle szövegrészleteiben, Mohammad prófétának tulajdonított kijelentések utalnak arra, hogy a próféta feleségeinek hordaniuk kellett ilyesmit. De a tudósok nem értenek egyet abban, hogy ezek a kijelentések csak a próféta feleségeire vagy minden muszlim nőre vonatkoznak-e.

Egyesek szerint a fátylat a férfiak nemi vágyának megfékezésére használták. A fej és a test takarása azonban megelőzte az iszlámot. Zsidó, keresztény és hindu nők is betakarták a fejüket a történelem különböző időszakaiban, a világ különböző részein.

Természetesen a fejkendő a valláshoz kötődik. Számos szerint ez mutatja az Isten iránti engedelmességét, és állandó emlékeztető az iszlám hiedelmek betartására.

Hidzsáb

A nők haját eltakaró fátyol, amit a muszlim nők és lányok viselnek tinédzser koruktól, ha nyilvános helyen vannak. Egyiptomban, Irakban, Tunéziában és Törökországban használják leginkább.

Nikáb

A kombinált kendő, ami egyaránt fedi az arcot és a fejet is, csak a szemeknek hagy egy keskeny rest. Egészen a hát közepéig ér, így teljesen eltakarja a nő haját is. Leggyakrabban az Arab-öbölben, Jemenben, Ománban és az Egyesült Arab Emírségekben találkozhatunk vele.

Burka

Gyakran összekeverik a nikábbal. Ez egy teljes testet fedő öltözet, a szem előtt hálós megoldással. Így azok, akik ezt viselik, egyáltalán nem látszódnak a ruhájukon keresztül.

Azután terjedt el, amikor a tálibok elfoglalták Afganisztánt. 2001 óta már nem kötelező, de sok városban még mindig megkövetelik a vezetők.

Egy 2014-ben végzett felmérés szerint a nők a burkát Szaúd-Arábiában 1%-ban, Irakban 4%-ban, Pakisztánban 3%-ban, Libanonban 2%-ban, Egyiptomban, Tunéziában és Törökországban 1%-ban hordják.

Csador

Olyan, mint a fejkendő, vagyis a hidzsáb, de a teljes testet beborítja, csak az arcot hagyja szabadon. Főként Iránban használatos. Szabását tekintve igen egyszerű, egy félkör alakú lepel, viselője magára tekeri, maga előtt összefogja, vagyis egyfajta köpenyként használja.

Miért viselik?

Van, aki szerint kötelező, van, aki szerint csak ajánlott, sok olyan muszlim is van, aki az iszlám előtti törzsi szokásként tekint rá. Azok a nők, akik az arctakarást kötelezőnek tekintik, többnyire nyugaton is használják, mások viszont az arcot szabadon hagyó kendőt viselik a nem muszlim országokban.

Vannak, akik leveszik, ha esznek vagy valakivel társalognak, akár idegen férfiak jelenlétében is. Ezt a viselkedést sokan képmutatónak tartják, pedig egyesek szerint az iszlámban egy nőnek csak akkor kell az arcát fátyollal eltakarni, ha észreveszi, hogy egy idegen férfi vágyakozva néz rá.

Sokak szerint egyenesen a nemi erőszaktól hivatott megvédeni a nőket. Mások a vallásuk és az értékrendjüket kommunikálják így. Megint másik szerint azért kell viselni, mert így megvédik a férfiakat az olyan test látványától, ami úgysem lehet az övék, így pedig nem kapnak kéretlen megjegyzéseket sem.

Elnyomás vagy választás?

A konzervatívabb muszlim nők azokra néznek csúnyán, akik nem viselik, vagy lengébben viselik a sálakat, arcot eltakaró fátylakat. A modernebben gondolkozók, viszont hajlamosabbak elhagyni, bár azokban az országokban, ahol ez norma, az is viselni inkább, aki nem igazán ért vele egyet.

Az iszlámban kötelező a konzervatív, női bájakat eltakaró öltözet, de az egyénre van bízva, hogy betartja-e szabályt. Az iszlám nem szankcionálja semmilyen evilági büntetéssel, ha nem.

Iránban, Szaúd-Arábiában vagy Afganisztán egyes részein törvény szabályozza, hogy mit viselhetnek a nők. De legtöbb országban szabadon dönthet arról, hogy hordanak-e nikábot, hidzsábot vagy bármi mást. Persze, sok nőre nehezedik nyomás a férje, anyja, apja vagy bármelyik családtagja által. Akadnak olyan családok is, ahol pont tiltják a kendők használatát. Egyiptomban még ma is vannak olyan kávézók, szórakozóhelyek, sportlétesítmények, ahol tilos eltakarni az arcot.

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, megtalálsz minket a Facebookon is!