Forrás:Pinterest

Rémisztő félelem, amikor nem is forogsz veszélyben: Így ismerd fel a pánikrohamot

Megosztom:

Ezek a tünetek, így ismerheted fel, és oldhatod meg, ha rád tör.

Rövid, nagyon intenzív félelem tör rád hirtelen, annyira, hogy alig kapsz levegőt? Ezt nevezik pánikrohamnak, összeszedtünk néhány infot, amit érdemes tudnod róla.

Tünetek

Intenzív félelem, halálfélelem, izzadás, hidegrázás, remegés, hevesen dobogó szív, nehéz légzés, fej- és mellkasi fájdalom lehetnek a tünetei. A pánikrohamok tipikus félelmi reakció, kivéve, hogy ilyenkor nincs tényleges veszély.

“A test azt állítja, hogy veszélyban van, amikor a valóságban nincs” – magyarázza Sadie Bingham, szorongásra szakosodott klinikai szociális munkás a Helathline-nak.

A kiváltó okait nem mindig könnyű azonosítani. A pánikrohamokat átélt személyek nagyon kellemetlenül érzik magukat, folyamatosan szoronganak attól, hogy újból rájuk törhet. Sokan úgy érzik, hogy szívrohamot kapnak, amikor a pánikrohamot megtapasztalják.

Figyelmeztető jelek

A pánikrohamok általában a következőkkel kezdődnek: rémület vagy rettegés érzése, hiperventiláció vagy légszomj, fulladás érzése, dobogó szív, szédülés és remegés. De nem mindenki tapasztalja ugyanazt.

Minél hamarabb észreveszed, mi történik, annál gyorsabban segíthetsz máson vagy önmagadon.

Mit tehetsz, ha másnak van rohama?

Maradj higgadt ez az egyik legjobb módja a segítségnek. A pánikrohamok általában nem tartanak sokáig . “A legintenzívebb érzések 5 és 10 perc között jelentkeznek” – mesélte Bingham.

De aki átéli sokszor nincs tisztában az idővel. Rettegnek, azt is gondolhatják, hogy meghalnak.

Akkor is maradj nyugodt, ha te is félsz. Ha úgy tűnik, hogy a hangod segít (és nem kért meg rá, hogy maradj csendben), nyugodt hangon beszélj hozzá. Nyugtasd meg, hogy nem fogsz elmenni, hogy nem tart sokáig a roham és hamarosan jobban lesz, biztosítsd arról, hogy biztonságban van.

Ne ismételgesd neki, hogy ne aggódjon, ne kérdezgesd, hogy rendben van-e. Inkább emlékeztesd arra, hogy hogyan kell lélegezni, próbáld meg elvonni a figyelmét valami könnyed témával.

Ha tudod valakiről, hogy szokott ilyen rohamokat átélni, kérdezd róla. A legtöbb embernek van saját módszere a leküzdésére. Közben is rákérdezhetsz, de készülj fel, hogy nem kapsz egyértelmű választ, vagy csak röviden fog felelni.

Ha azt akarja, hogy távozz, lépj hátrább néhány lépést, de ne hagyd magára.

Mit tegyél, ha neked van rohamod?

A hasi légzés csökkenti a szorongást és a stresszt. Ha érzékeled tüneteket, lélegezz lassan és mélyen, figyelve arra, hogy a kilégzés hosszabb ideig tartson, mint a belégzés. Számolj magadban négyig belégzésnél, és hatig kilégzésnél. Ha úgy érzed, nem kapsz levegőt, fújd ki az összeset a tüdődből, és utána vegyél egy mély lélegzetet.

MOST ÉRKEZETT  A hűtlenség egészségrombolóbb, mint a cigi: Téged csaltak már meg?

Nézz szembe vele, ne menekülj előle. Mondd el magadban, hogy mi fog következni, így felkészülhetsz. Ha tagadod, vagy azt mondod, hogy ez most nem történhet meg, csak rosszabbá fog válni.

Pánik esetén nem gondolkodunk logikusan, pedig úgy kellene. Próbálj meg visszatérni a logikához, hagyd az ösztönöket. Ismét hasznos lehet, ha magadban végigveszed, hogy min mész keresztül éppen, milyen tüneteid vannak.

Vond el a figyelmed, nézz körül a környezetedben, találj magadnak valami feladatot. Például keress öt ugyanolyan színű dolgot, vagy azonosíts négy különböző hangot.

Ha megfigyelted korábban, hogy milyen helyzetekben tör rád, készülhetsz nyugtató kártyákkal azokra a szituációkra, pl. ha liftben szoktad érezni. Olyan dolgokat írj rá, amiben tényleg hiszel, mint “Ez az érzés kellemetlen, de nem veszélyes.”, “Tudom kezelni ezt a nehézséget.”

Menj friss levegőre, nyisd ki az ablakot. Használhatsz zacskót is, mert ilyenkor csökken széndioxid szintje a szervezetednek, a zacskóból pedig “újratöltheted”.

Menj ki a hidegre, vagy tegyél magadra hűvös borogatást, például a mellkasodra, szintén segít majd megnyugodnod.

Hosszú távon pedig keress fel egy szakembert, aki segít megfejteni, hogy miért alakulnak ki a pánikrohamaid.

Nem egyszerű megérteni

A pánikrohamok zavaróak és félelmetesek lehetnek. Az emberek általában nem tudják megjósolni őket, és gyakran nincs egyértelmű okuk. Megtörténhetnek stresszes helyzetekben, de nyugodt pillanatokban vagy akár alvás közben is.

Hasznosnak tűnhet elmondani, hogy nincs mitől félni. De valószínűleg tökéletesen tisztában van azzal, hogy nincs tényleges fenyegetés.

Néhányan kerülik a mentális egészségi problémákról való beszélgetést, mert úgy vélik, mások nem fogják megérteni, min mennek keresztül. Mások attól tartanak, hogy elítélik őket, vagy nem veszik őket komolyan. A kívülállók gyakran nem értik a pánikrohamok okozta félelmet, sőt logikátlannak is tarthatják.

Hozzászólások
Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!