Forrás: Phaidon.com

Öt fontos pillanat a smink történelemben, amik teljesen megváltoztatták az életet

Megosztom:

Töltény alakú rúzs, első alapozók színes bőrűeknek és az ajakbalzsam feltalálása.

Manapság teljesen természetesnek vehetjük, hogy mennyire egyszerű dolgunk van, ha sminkelni akarunk. Csak bemegyünk a boltokba vagy fellépünk az internetre és máris rengeteg termék közül választhatunk. Ez persze nem volt mindig így, ezért hoztunk néhány fontos smink pillanatot a történelemből.

Rúzs töltény

A 20. század előtt a rúzsokat “udvariatlannak” és tabunak tartották – írja a Byrdie. Azonban olyanoknak köszönhetően, mint Elizabeth Cady Stanton és Charlotte Perkins Gilman, 1912-ben a függetlenséget kezdte jelenteni. Nem sokkal később világossá vált, hogy jobb minőségű termékekre van igénye a nőknek.

1915-ben Maurice Levy készítette az első fém rúzs tokot, ami hasonlított egy töltényre. Ezután ahelyett, hogy a rúzst egy ecsettel egy edényből vitték volna fel, a nők közvetlenül a szájukra kenhették, nagyjából úgy, mint a mai stiftes verzióknál.

Pirosító

A ’60-as években népszerű volt a lágy, pasztell pirosítás. Ez volt az első alkalom, hogy a pír finom és természetes fényt keltett. Korábban erősebb árnyalatokat használtak a “nyilvánvalóbb” smink érdekében. A pirosítót alkalmazták a halántékon, a hajtöveknél, az állkapcson és az arcokon, hogy melegebb hatású legyen az arc.

Bőrápoló smink

A ’60-as években a CoverGirl az Egyesült Államokban elsőként építette be a bőrápolót a sminktermékeibe. A cég az alapozót, a préselt porokat és az arcpirítót Noxzema bőrkrémjének összetevőivel keverte, például olíva- és eukaliptuszolajokkal. 1968-ra a CoverGirl a “tiszta sminket ” kezdte hirdetni, olyan gyógyszeres termékeket használva, amelyek frissek, természetesek voltak és segítették a bőr ápolását.

Smink egyenlőség

1994-ben Iman elindított egy sminkmárkát kifejezetten a színes nők számára, akikre sokági nem igazán figyelt a szépségipar.

“Az Iman Cosmetics magját 1975-ben ültette a fejembe egy eset, ami az amerikai Vogue egyik fotózásán történt” – mondta Iman az Into the Glossnak. “Egy fehér modellel közösen végeztük a munkát, és a sminkes megkérdezte tőlem, hoztam-e a saját alapozómat, mert neki nincs nekem való. Végül tett rám valamit, de a tükörbe nézve szürkének éreztem magam. A forgatás után minden boltba bementem, ami csak az eszembe jutott, és alapozót kértem, olyat kerestem, aminek pigmentjei illenek hozzám. Eszembe jutott, hogy a sminkes próbálta keverni a dolgokat. És ezt tettem én is, kevertem. Kipróbáltam az alapozót, amit összekevertem, és vettem egy Polaroidot, hogy lássam, hogyan néz ki a képeken. Ha túl piros lett, akkor dolgoztam még rajta. Amikor találtam valamit, ami jól néz ki a képeken is, készítettem belőle egy adagot. Ezután mindig vittem a saját alapozómat a forgatásokra, és egyre több fekete modell kérdezte meg, hogy használhatja-e.”

MOST ÉRKEZETT  Szupermodellek régen és ma: Így változott a szépségideál

Ajakbalzsam

A ’90-es évek fényes, matt ajkakat hoztak, ajakbalzsamokat, amiknek különböző ízük van. Lip Smacker készítette az első darabokat.

Bár mi, akik a ’90-es években és a 2000-es évek elején nőttünk fel, szívesen emlékezünk a csillogó csomagolásra és balzsamokra, a Lip Smacker-t valójában 1973-ban alapították. Általános ízekkel indult, de két évvel később a társaság Dr. Pepperrel közösen létrehozta a világ első ikonikus ajakbalzsamát. Majd 2004-ben a márka bemutatta a Skittles és a Starburst ízeket. Ma már pedig rengeteg különféle ízből válogathatunk a boltok polcairól.

Hozzászólások
Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!