Forrás: Pinterest

Így őrizheted meg a mentális egészséged a koronavírus alatt

Megosztom:

Nehéz lehet megbirkózni a stresszel.

A koronavírus (COVID-19) járvány stresszes lehet az emberek számára. Az új betegséggel kapcsolatos félelem és szorongás elsöprő lehet, és erős érzelmeket okozhat felnőttekben és gyermekekben is. A védekezés miatt meghozott döntések, mint például a társadalmi távolságtartás, a karantén, növelhetik a magányosság érzését, a stresszt és a szorongást. Ezekre a lépésekre azonban szükség van a COVID-19 terjedésének csökkentése érdekében – írja a CDC.

Stressz okai

Sokféle oka lehet annak, ha stresszesebben érzed magad.

Félsz és aggódsz saját és szeretteid egészsége, anyagi helyzete vagy munkája miatt.

Megváltoztak az alvás vagy az étkezési szokásaid.
Alvási vagy koncentrációs nehézséged akadt.
A krónikus egészségügyi problémáid súlyosbodtak.
A mentális egészségi állapotod romlott.
Dohányzol és/vagy az alkoholt és más anyagokat használsz gyakrabban.

Mitől függ a reakciód?

A hátteredtől, a család vagy a barátok által nyújtott támogatástól, anyagi helyzetedtől, egészségi állapotodtól és érzelmi hátteredtől, a közösségtől, amelyben élsz, és sok más tényezőtől is függ, hogy hogyan reagálsz a fokozott stresszre.

Azoknak viseli meg jobban a mentális egészségét, akiknél nagyobb a súlyos betegség kockázata a koronavírus miatt. A gyerekeket és tizenéveseket. A családtagjaival vagy szeretteivel foglalkozó embereket. A fronton dolgozókat, például az egészségügyben, vagy az élelmiszeriparban.
Olyan embereket, akiknek vannak mentális egészségi gondjaik, akik elvesztették állásukat, vagy csökkentették munkaidejüket.
Embereket, akik fogyatékossággal rendelkeznek, vagy az egyedül élnek, esetleg hajléktalanok.

Tartsd a kapcsolatokat

A mentális egészség szempontjából a legfontosabb, hogy kapcsolatban maradj a szeretteiddel, barátaiddal, családoddal. Bár lehetséges, hogy személyesen nem tudtok találkozni, tartsátok a kapcsolatot telefonon vagy vidóchaten keresztül.

Mit tehetsz még, hogy jobban érezd magad?

Fontos, hogy legyél tájékozott. Tudd, hogy kit kell keresned, ha észleled magadon a tüneteket, ismerd a tüneteket is. De figyelj, hogy ne függj rá a koronavírus hírekre, tarts szünetet az olvasásukban, hallgatásukban. Próbáld meg kiszűrni a rémhíreket, pletykákat.

Vigyázz a testedre! Mozogj sokat, meditálj, aludj. Étkezz egészségesen, kerüld az alkoholt.

MOST ÉRKEZETT  Tényleg örökölhető a sorsunk? Ezekről mindenképp tudnod kell

Bár nem nagyon tudsz hová elmenni kikapcsolódni, mindenképpen szánj rá időt otthon. Végezz olyan tevékenységeket, amiket szeretsz csinálni.

Beszéld meg az érzéseidet azokkal, akikben megbízol. Ne félj elmondani a problémáid, a nyomasztó gondolataid, segít, ha megnyílsz valakinek.

Ha a stressz és a káros gondolatok több napon keresztül jelentkeznek nálad, kérd szakember segítségét.

Öngyilkosság gondolata

A különböző élettapasztalatok befolyásolják az ember öngyilkossággal kapcsolatos gondolatait. Például magasabb a kockázat azoknál, akik erőszakot szenvedtek el, ideértve a gyermekbántalmazást, a családon belüli vagy a szexuális erőszakot. Az elszigeteltség, a depresszió, a szorongás és más érzelmi vagy pénzügyi stressz is fokozza az öngyilkosság kockázatát. Az emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalhatják meg ezeket az érzéseket egy olyan válság idején, mint egy járvány.

Mindenképpen beszélj valakivel arról, ha ilyen gondolatok járnak a fejedben. Ismerőssel, akiben megbízol, vagy ha inkább egy idegennel osztanád meg ezeket, akkor keress fel egy pszichológust. Nagyon veszélyesek lehetnek ezek a gondolatok, ne tartsd őket magadban.

Felépülés

Amikor csökken, vagy csökkenni fog a koronavírus veszély és feloldódik néhány korlátozás, vegyes érzelmeket tapasztalhatsz. Valószínűleg meg fogsz könnyebbülni.

Továbbra is félhetsz és aggódhatsz a saját és szeretteid egészségéért. Szomorúságot, haragot vagy csalódottságot érezhetsz, mert a barátaid vagy szeretteid attól tartanak, hogy tőled kapják el a betegséget, annak ellenére, hogy tisztában vannak azzal, hogy nem voltál mások közelében.
Bűntudatot is érezhetsz, hogy nem tudtad normálisan elvégezni a munkát vagy a szülői feladatokat.

Figyelj magadra, és a testi, lelki egészségedre! Ha segítségre lenne szükséged, hívd (mobilról is) a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Hozzászólások
Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!