A magassarkú cipő kialakulásának meglepő története

Megosztom:

A legnőiesebb darab, eredetileg nem is női volt!

A magassarkú sztorija

Neked hány pár magassarkúd van? Azért legalább 2 tuti, ugye?. :)Meglepő, de a ma is a nőiesség esszenciájának számító magassarkú cipők eredetileg nem is a nőknek készültek. Férfiak hordták, hogy ezzel is magasabbnak tűnjenek és felülemelkedjenek másokon, legalább látszólag.

Egy ortopédus, Cameron Kippen, megosztotta az ABC-vel , hogy honnan is eredeztethetőek a magassarkú cipők. Eredetileg a lovagláshoz fejlesztették ki őket férfiaknak, és alkalmasak voltak arra, hogy jobban tudjanak a nyeregben maradni a katonák is pl. Viszont hamar megtetszettek ezek a cipők az udvarnak is és a nemeseknek is és lecsaptak rá a királyok. Így lett a 16. században királyi viselet a magassarkú.

Régi nemesi viselet

Medici Katalin

Utána ha ugrunk egy nagyot a történelemben, akkor megtudhatjuk, hogy az első nő aki magassarkút viselt, megtörve ezzel az akkori szokásokat, Medici Katalin volt, aki csupán 150 cm magas volt, és a magassarkúval akart javítani a magasságán az esküvőjére. Addig az időig, a nők nem magassarkút hordtak, hanem platform talpú cipőket, de olyan extrém kiadásban, hogy volt hogy a 60 cm-t is elérte a talpvastagságuk ezeknek a cipőknek! Az extrém platformok idejének az vetett véget, hogy a nők nagyon nehezen tudtak járni (érthetően) ezekben a darabokban és sokszor elestek benne, emiatt pedig sokszor akár el is vetéltek, azok akik épp gyermeket vártak.

Régen életveszélyes volt

Erre kellett egy alternatív megoldás! Így a cipőket újratervezték, és így már a nők is a magassarkú változatát hordták a platformos helyett, így biztonságosabb lett a cipő, de ugyanúgy magasított az embereken optikailag. Medici Katalin halálával a magassarkú hordása ismét kezdett kikopni, de csak a nők körében. 200 évvel később, a magassarkú nagyon nagy divat volt, de még mindig főleg a férfiak körében volt elterjedt, és ezen XIV. Lajos sokat dobott. Imádta a magassarkút, és az ő mániája volt, hogy az ő cipőinek sarka pirosban pompázzon és senki másnak nem engedte ezt! A magassarkú cipő a rang jele volt a francia királyi udvarban, és ha engedély nélkül viseltél ilyet, akár a fejeddel fizettél érte- szó szerint.

MOST ÉRKEZETT  Harci színektől a franciáig – olvasd el a körömlakk történetét
XIV. Lajos cipője

Az egyszerű, nem nemesi emberek lapos talpú cipőket hordtak. Aztán jött a 2. világháború és ez megváltozott. A magassarkú cipő megint átalakult, kényelmesebb lett, és belekerült egy olyan alkatrész is amivel könnyebben tudták mozgatni a lábfejüket az emberek benne. Innentől kezdve a nők körében is egyre inkább kezdett elterjedni a viselete, főleg a bálokban és innentől kezdve kitörölhetetlen darabnak számított a nők körében is. A férfiak viseletéből pedig ezzel egy időben egyre inkább elkezdett kikopni, és átvették a férfiasabb cipők és a csizmák a helyüket. Szerencsére.:)

Gondoltátok volna, hogy így születtek ezek a cipők? :O

Hozzászólások
Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!