Tudod mi az a bullying? Ezért fontos beszélni róla

Megosztom:

Nem mehetünk el mellette!

Lehet, hogy téged is érint?

Te tudod mit jelent az a fogalom, hogy bullying? Nos, összefoglalva nagyjából több dolgot is ki lehet fejezni vele. Elsősorban úgy lehetne lefordítani, hogy bántalmazás, zaklatás, megalázás. (Szándékosan használom a cikkben angolul a kifejezést, mert nem lehet pontosan lefordítani magyarra egy szóval.) Sajnos ez a fajta zaklatásprobléma a mai technikai fejlődésnek köszönhetően már számtalan formában érinthet minket sajnos. Előfordulhat a munkahelyünkön, az iskolában, az online térben, de a nyílt utcán is szembesülhetünk vele. 🙁

A bullying nem feltétlen fizikai bántalmazást jelent, sőt, az esetek többségében fizikai formában nem történik erőszak. Verbálisan, mentálisan viszont nagyon is, amik életreszóló nyomokat hagyhatnak, mindegy hány évesek vagyunk.

Munkahelyi bullying

Legyünk az életben bárhol, a bántalmazás sehol sem jó. Ha a munkahelyeden szembesülsz ezzel a problémával, akár személyesen, akár látod, hogy valamelyik kollégád az áldozata ennek, akkor azonnal cselekedni kell. Ha azt tapasztalod, hogy a főnököd, vagy egy kollégád folyton kritizál, rosszindulatú megjegyzéseket tesz rád, szándékosan keresztbe tesz neked ahol tud, lehetetlen dolgokkal bíz meg, direkt hátráltat, vagy megaláz, akkor nem szabad némán tűrnöd! Igenis, ki kell állni magunkért, mert más nem fogja megtenni helyettünk. Egy ilyen káros jellegű munkahelyi légkör hosszú távon nagyon nem tesz jót az egészségnek és a lelkünknek sem.

Iskolai bullying

Ha az iskolai keretek közötti bullyingról beszélünk, akkor sajnos muszáj megemlíteni, hogy a gyerekek mennyire kegyetlenek tudnak lenni egymással. A szándékos megalázás, beszólogatás, címke ragasztás a hátra, rosszindulatú pletykák terjesztése a másikról, mind ebbe a témába tartoznak. A tinik sokszor félnek magukat megvédeni, és az önbizalmuk sem áll még biztos lábakon, így ha valakin fogást találnak, vagy gyengének titulálják, abból nagyon nehéz kitörni és sajnos a meghatározó iskolás éveinket is tönkreteheti. Akármivel is fenyegetnek, ha beszélsz erről, akkor is muszáj ezt elmondani valakinek, legfőképp a szülőknek.

Online bullying

Bizony a kibertér is komoly táptalajt ad a bántalmazás efajta formájának. Gondoljunk csak bele, mennyi időt töltünk ma a különböző közösségi oldalakon? Na ugye. Elég sokszor néhány kommentbe beleolvasni, és nagyon komoly mentális problémákkal találkozhatunk, amik olyan emberektől származnak akik vagy kisebbségi komplexusban szenvednek, és úgy érzik, ha most “beszólnak” valakinek akkor ők attól lesznek valakik, vagy pedig unatkozó, kiüresedett életű emberektől, akiknek ez a szórakozás, hogy akár névvel, akár névtelenül, akár álnéven, pocskondiáznak valakit vagy valamit. Ezek az emberek általában csak a gépek előtt nagyszájúak, a való életben nem mernek így szembeszállni semmivel. Sokszor (főleg tinédzsereknél) olyan mentális problámákat és görcsöket okozhat az online zaklatás valakiben, hogy szakember segítsége nélkül nem tudja ledobni ezt a terhet magáról. Az érzékenyebb lelkűeknél pedig sajnos egy gonosz kommentelő vagy rosszakaró aki sértegeti, akár öngyilkossághoz is vezethet, így nagyon kell figyelni erre!

MOST ÉRKEZETT  Amiről kínos beszélni: Mit tegyél, ha nem akarsz gyereket?

Utcai bullying

Az is előfordulhat, hogy a nyílt utcán, vagy tömegközlekedési eszközön közelít felénk valaki ártó szándékkal vagy épp beszólogat. Ilyenkor (bár sokszor nehéz), az a legjobb ha szinte figyelmen kívül hagyjuk az illetőt, illetve ha már átlépett egy határt, akkor megpróbálunk valahogy segítséget kérni. Ha a buszon akaratod ellenére hozzád dörgölőznek, vagy megrángatják a táskád, vagy akár követnek az utcán, igyekezni kell, hogy ne öntse el a pánik az agyunkat, és éberek legyünk, és cselekvésre készek ha kell. Egy önvédelmi tanfolyam nem árt, de sokszor az is elég, ha nem mutatjuk ki a zaklató felé a félelmünket, és magabiztosak maradunk. Emiatt sokszor ők is meggondolják magukat, és más “áldozat” után néznek.

Sajnos a bullyling a XXI. század egyik leggyakoribb problémája már.

Hozzászólások
Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!