Miért érzed magad kevesebbnek 30 éves korodra, ha ezeket nem pipáltad ki?

Megosztom:

Engedd el a nyomást

Bátran éld a saját életed

A 30-as egy bűvös szám. (Legalábbis nálam az volt). Amikor betöltöd a 30-at már nem vagy tini, de még öreg sem. A 30-as kor egy olyan kor, amikor már nem bizonyulsz annyira naivnak mint a 20-as éveidben, magabiztosabb vagy és sokkal jobban tudatában vagy a nőiességednek mint valaha előtte, az élet sok területén vannak tapasztalataid, és talán megtanultad szeretni és elfogadni magad addigra. De miért van sokakban mégis egy elégedetlen érzés és egy láthatatlan lista 30 éves korára?

Egyrészt a társadalmi elvárások nagy nyomást helyeznek a harmincas nőkre, másrészt az őket körülvevő családi modellekkel való összehasonlítások is. Mik azok a sokak fejében létező láthatatlan pontok, amik ha nem pipálhatóak ki, akkor ők úgy érzik, hogy kevesebbet érnek?

Házasság

Szuper dolog a házasság, de nem mindenáron. Van egy rossz sztereotípia, miszerint ha egy nő 30 éves korára nincs férjnél, akkor már senkinek sem fog kelleni. Ez a régi korokból ered, amikor is teljesen más volt egy házasság alapja, és teljesen más volt a világ is. Régen már szinte gyerekkorukban férjhez adták a lányokat, általában úgy 20 évvel idősebb férfiakhoz. Szerelemről az esetek nagy részében szó sem lehetett, csupán kiházasítás zajlott a vagyonért, és hogy ne érje az a szégyen a házat, hogy vénlány maradt benne… Hálaégnek ennek a korszaknak leáldozott, és a nők megtanulták becsülni magukat, ők is dolgoznak és önálló döntéseken alapuló életet élnek a saját szabályaik szerint, és nem kényszerből házasodnak hanem szerelemből, (ideális esetben), azzal akivel szeretnének, és nem azzal akihez kényszerítik őket. Mégis sajnos sokak fejébe tudat alatt is be lett táplálva ez a korai házasodás kép, és ettől nem érzi magát teljesnek, ha ő hajadon. Szóval ha boldog párkapcsolatban élsz, de nem kérték meg a kezedet még, ne aggódj emiatt.

Család

Hasonlóan a házassághoz a családmodell is egy sztereotípián alapul. Mi hiszünk abban, hogy egy szerelmespár és a házi kiskedvencük is alkothat akár egy családot, nem feltétlen van kőbevésve, hogy egy gyerek az örök boldogság kulcsa. Ha egy 30-as éveiben járó nőnek nincs gyermeke, akkor ő miért lenne kevesebb? Egyrészt, nem feltétlen kell mindenkinek szülnie, másrészt, semmi gond nincs azzal ha ő úgy érzi még nem jött el annak az ideje. Ez is a régi korokból ered, mert régen a 7-8 gyerek számított átlagosnak egy családnál, ahol emiatt az összezártság miatt sokszor belterjesség útján szaporodtak. A lányok már 19 éves korukra általában anyákká váltak, és szó sem lehetett arról, hogy egy nő karrierre vágyjon. Ezeket a régi, rossz mintákat el kell engedni.

Karrier

“Igazi karrierrista lehet” -hangzik el a mondat sokak szájából, amikor azt látják, hogy egy nő pl 35 évesen hajadon, nincs gyermeke, és még élvezi is az életét. Holott ugyanúgy lehet egy melegszívű, kedves, családra vágyó nő, aki csupán azért különbözik az “átlagtól” mert merte használni az eszét, tanult, megvalósította a vágyait, fejleszti önmagát folyamatosan és boldog párkapcsolatban is élhet álmai lovagjával, attól függetlenül, hogy nincs az ujján gyűrű. Sosem szabad felcímkézni az embereket, mert senki életébe nem látunk be, és nem látjuk ki milyen harcot vívott az életében. Ha mégis a 30-as éveidre úgy érzed, hogy te nem futottál be csúcsszuper karriert, és kevesebbnek érzed magad mert nem másztad meg a Himaláját, akkor arról is nagy valószínűséggel a társadalmi, sokszor irracionális elvárások, és a média által belénk táplált lehetetlen kép tehet.

MOST ÉRKEZETT  Tanulmányok bizonyítják: Három vitamin, ami megvéd a koronavírus ellen

Jólét

Ez is kapcsolódik a karrierhez, mert hát az abból megkeresett pénzzel alapozhatnánk meg a vagyonunkat. De a mai valóság az nagyon máshogy fest. Egy mai fiatal nem él luxusban, ha 100%-ig az általa megkeresett pénzből él, akkor épphogy kijön egy hónapban, és nem álmodozhat Fiji szigeteki nyaralásról. A gazdagság nem fontos, a kényelem igen. Ha felmegyünk a közösségi oldalakra és végiggörgetjük pl az instagram agyonretusált fotóit, teljesen más valóság tárul a szemünk elé, mint a hétköznapi életünk a 2-es metrón ülve. Ezért nem érdemes hasonlítgatni, álmodozni lehet és kell is, de a valóságtól totálisan elrugaszkodott álmokat kergetni már csalódásba fog torkollni. Butaság azt képzelni, hogy normális dolog ha egy 20 éves lánynak Louis Vuitton táskája van a saját keresetéből, csupán mert a közösségi oldalakon az a normális. De a valóságban nem. (Hacsak nem nyert a lottón.:)

Tökéletes külső

Tökéletes nem létezik. Főleg az érzékenyebb lelkű, könnyebben befolyásolható tiniket érintik a szépségideálképek, de egy 30-as nőre is lehetnek hatással a modellek és a tökéltesen beállított sztárfotók. Nagyon fontos lenne feltenni magunknak azt a kérdést, hogy “mi is az, hogy szép? ” -hiszen a szépség szubjektív. Nemzetenként mást tartanak szépnek, korszakonként változik a szépségideál és vannak olyan természetes adottságok amiken nem lehet változtatni. Habár a plasztikai műtétek korát éljük, egyáltalán nincs garancia arra, hogy egy nő az operáció után boldogabb lesz és elégedett a külsejével, mert mindig jön valami új, ami mindig jobban kell…Ez egy örök körforgás, és szép lassan elveszítjük a valós önmagunkat. Ha 30-as éveidre neked is narancsbőröd van, van már pár őszhajszálad, és nincs tökéletes kockahasad, nem feszítesz mindennap edzőtermekben és otthon előveszed a bolyhos zoknidat és felfogod a hajadat, az nem azt jelenti, hogy te nem vagy jó és vonzó nő, mert az a valótlan kép amikor valaki magassarkúban van a saját otthonában.

Egyszóval engedjük el a média, a reklámok és a régi korok képeit, és merjünk úgy és akkor olyan életet élni ahogy tényleg nekünk tetszik. Ne féljünk megmutatni a valódi sebezhető önmagunkat, mert ez az ami egyre ritkább a mai világban. 🙂

Hozzászólások
Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!