Forrás: Pinterest

Túl sok érzelem? Nehezen kezelhető szociális fóbiák? Ilyen az Asperger-szindróma nőknél6 perc olvasási idő

Megosztom:

Így mutatkozik meg ez a betegség a női nemnél.

Az Aspergeres nőket kisebb eséllyel vagy tévesen diagnosztizálják. Sok szakembert képeztek ki arra, hogy felismerje a tipikus tüneteket, de jellemzően inkább férfiaknál, mint nőknél. Míg sok szakember és szószóló keményen dolgozik ezen, az aspergeres nők megértése terén még hosszú út áll előttünk. Bár minden Asperger-profilú lány és nő egyedi, sokan osztoznak bizonyos tapasztalatokban – olvasható a Aane cikkében.

Legfőbb jelek

Ezek a legjellemzőbb tünetek, ha Aspergerrel küzdesz:
  • Fiatal lányként észrevetted, hogy más vagy. Lehet, hogy csak egy vagy két barátod volt, vagy magányosan játszottál.
  • Lehet, hogy idegenkedsz attól, ami népszerű, nőies vagy divatos. Inkább a kényelmes, praktikus ruházatot szereted. Lehet, hogy naivnak vagy éretlennek tűnsz, mivel nem követed a trendeket és a társadalmi normákat.
  • Nagyon keményen dolgozol, hogy a társadalmi zavart és/vagy szorongást „álcázd”, a természetbe vagy a fantáziába menekülve, vagy a társadalmi tevékenység perifériáján maradva.
  • Lehet, hogy személyiséged különböző oldalait mutatod meg különböző körülmények között. “Az Asperger-szindrómás lányok csendesek és elszigeteltek lehetnek az osztályteremben vagy a játszótéren, de otthon egészen más karaktert mutatnak, a “maszkot” eltávolítják.” (Tony Attwood). 

  • Kimerült lehetsz a társadalmi szabályok megfejtésétől vagy a körülötted élők utánzásától, hogy elrejtsd a különbségeket.
  • Szorongsz a a szociális szituációktól. Ez meneküléshez vezethet, vagy a rutinokra és rituálékra összpontosíthatsz miatta.

Különbözőségek

Az Asperger-szindrómában szenvedő nők különböző mértékben tapasztalják a tüneteiket, így míg egyesek erősen befelé fordulóak lehetnek, mások nem. Sok nő küzdési mechanizmusai miatt nem felelne meg a hivatalos kritériumoknak, ezért sokukat csak felnőtt korában diagnosztizálják – írja Tania A. Marshall.

Kognitív/intellektuális képességek

Általában magas az átlagos és a zseniális intelligencia az aspergeres nők között. Gyakoriak lehetnek a tanulási zavarok, mint diszlexia, szövegértési problémák. Kiváló hosszú távú memória, de gyengébb a rövid távú memória jellemzi őket. Gyakran merev negatív gondolkodás módúak, hajlíthatatlan, fekete-fehér gondolkodási stílusúak. Esetleg vakok a kontextusra.

Oktatás és egyetem

Lehet, hogy abbahagyták a középiskolát és később visszamentek, vagy megismételtek egy osztályt. Lehet befejezetlen vagy részleges fokozatuk, de akár sok végzettségük is, vannak, akiknek doktori szintű képesítése van. Néhányuknak hosszabb ideig tart az iskola elvégzése, mint a társaiknak.

Karrier/Munka

Gyakran vonzza őket a segítő, művészi vagy az állatokkal foglalkozó szakmák, általában „szakértők” a választott területükön. Leginkább művészek, énekesek, színészek, költők, írók, tanárok, pszichológusok, pszichiáterek, sajátos nevelési igényű tanárok, lóedzők, orvosok, tudósok, könyvelők, szerzők, gyermekgondozók, modellek, humoristák, művészek, számítógéppel kapcsolatos szakemberek, állattenyésztők vagy állattartók, egyetemi tanárok, ápolók, vállalkozók és fotósok.

Nagy nehézségekbe ütközhetnek a munkatársi értekezleteken, ebédszünetekben, társasági eseményeken. Szorgalmasak és lelkiismeretesek, de frusztráltak, stresszesek lesznek, ha egyszerre túl sok dolog elvégzésére kérik őket. Gyakran váltanak munkahelyet, hidakat égethetnek fel, munkakörökből vagy kapcsolatokból minden előzetes jel nélkül kiléphetnek.

Barátságok

Nárcisztikusnak, önközpontúnak, egocentrikusnak vagy csak önmagával törődőnek tűnhetnek az íratlan társadalmi szabályok meg nem értése miatt. Előnyben részesítik a személyes kapcsolatokat, szoros barátságokat. Több időre van szükségük távol az emberektől. A társadalmi interakciók túlanalizálása is jellemzi őket, túlgondolják, hogy mit mondtak, tettek, nem mondtak, mondaniuk kellett volna, vagy nem, és mit akartak volna mondani. Erős ellenszenvük a társasági csevegés, pletyka, hülyeség, és hazugság iránt. De ettől még hazudhatnak. Túl sok társasági élet miatt „szociális kimerültségben” vagy „társadalmi másnaposságban” szenvedhetnek. A másnaposság órákig vagy napokig tarthat, ami legyengíti őket. A férfiakkal való barátkozás egyszerűbb a számukra, mivel könnyebben érthetőek, mint a nők.
Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!