Forrás: Pinterest

Így védték a szemüket a napsugaraktól – A napszemüveg története 

Megosztom:

Kínában kezdődött.

Már olvashattatok nálunk egy cikket a szemüveg történetéről, amiben csak nagyon röviden érintettük a napszemüvegeket is. Most egy kicsit részletesebben is kitérünk rájuk.

Már a 12. században

Kínában a napszemüveget a 12. században kezdték el használni (van akik szerint már korábban), ezek füstös kvarc lencsékből készültek. Nem nyújtottak korrekciót, nem védtek a káros UV sugaraktól, de a tükröződéstől megvédték a szemet. Az ókori dokumentumok leírják, hogy az ókori kínai bíróságok bírói ilyen kristály napszemüveget használtak, hogy elrejtsék az arckifejezésüket, amikor tanúkat hallgattak ki – olvasható a Glasses History oldalán.

Nagy ugrás

James Ayscough, optikus 1752 körül kezdett el színezett lencsékkel kísérletezni. Határozottan hit abban, hogy a kék vagy zöld színű üveg potenciálisan kijavíthatja a látásromlást. A napsugarak elleni védelem ebben az időben nem okozott gondot.

A sárga-borostyánnal és a barnával színezett szemüveg gyakran felírt kezelés volt a szifiliszben szenvedők számára a 19. században és a 20. elején, mivel a betegség egyik tünete a fényérzékenység volt.

Hollywood

Az 1900-as évek elején a napszemüveg használata elterjedtebb lett, különösen a hollywoodi filmsztárok körében.

MOST ÉRKEZETT  A te gardróbod is biztosan tele van vele - Így lett alapdarab a póló

Az olcsó napszemüveg sorozatgyártása 1929-ben kezdődött, amikor Sam Foster bemutatta őket Amerikában. Foster a New Jersey-i Atlantic City strandjain értékesítette őket. Ezeket már ténylegesen azért készítették, hogy megvédjék az emberek szemét a napsugaraktól.

A polarizált napszemüvegek először 1936-ban váltak elérhetővé, amikor Edwin H. Land szabadalmaztatta a polaroid szűrőjét.

Második világháború

A napszemüvegek még a második világháború idején is nagy jelentőséggel bírtak, amikor Ray Ban polarizációval létrehozta a tükröződésmentes repülős stílusú napszemüveget. A Ray-Ban Aviator napszemüveg 1937-ben vált népszerűvé a hírességek és a vevők körében, amikor a nyilvánosság számára is értékesíteni kezdték őket.

Manapság az UV-védelemmel ellátott napszemüveg szinte iparági szabvánnyá váltak, a vásárlók számára pedig nagyon sok árnyalat és stílus áll rendelkezésre.

Hozzászólások
Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!