Forrás:Pinterest

Nem is gondolnád, mivel kezdődött: Így lett menő a füles

Megosztom:

Ezek a legfontosabb állomások a fül- és fejhallgató történelmében.

A telefonokkal kezdődött

A fejhallgatók története a telefonkezelőkkel kezdődött – egyetlen fülhallgató volt, amely több mint 4,5 kilót nyomott. 

Nem sokkal ezután jött az Elektrofon. Az 1890-es években Nagy-Britanniában kitalált előfizetéses szolgáltatás (évi 5 font volt a díja), ami lehetővé tette az ügyfelek számára, hogy a telefonközpontot tárcsázzák, és a londoni színházak élő előadásához kapcsolódhassanak. Ezek még inkább a mai sztetoszkópokra emlékeztettek – írja a Cool Material.

Haditengerészet

Természetesen, itt is a hadiipar hozta a nagy áttörést. Nathaniel Baldwin mérnök 1910-ben konyhaasztalánál feltalálta az első modern, fejpántokra emlékeztető audio fejhallgatót. A haditengerészet rögtön 100 párat rendelt, nem tudva, hogy Baldwin kézzel készíti mindegyiket, de sosem szabadalmaztatta, ami óriási hiba volt.

Évtizedes fejlődés

1937-ben készült el az első dinamikus fejhallgató, a Beyerdynamic DT-48-as. Majd a formatervezést szem előtt tartva 1949-ben az AKG elkészítette első fejhallgatóját, a K120-at. Ez a modell és az utána következő népszerűbb modellek elegendőek voltak ahhoz, hogy az AKG kilépjen a filmberendezésekből piacáról, és csak a hangra koncentráljon.

A következő nagy újítás 1958-ban történt. John Koss megalkotta az első sztereó fejhallgatót, a Koss SP-3-at. A korai modellek nem voltak mások, mint kartonnal és habszivaccsal borított mini hangszórók, de hatásuk hatalmas volt, az emberek imádták.

MOST ÉRKEZETT  Stílusleckék a londoni nőktől: Öt őszi trend, ami szerintük kötelező

Walkman hódítása

A hordozható zenehallgatás igazi történelmi pillanat volt a Sonytól 1979-ben. Megalkották a Walkmant, és a több mint 400 millió darabot adtak el belőle. Már a múlté a nehézkes zenehallgatás, innentől bárhol és bármikor meg lehetett tenni – olvasható a LSTN Sound cikkében.

A ’80-as években jelentek meg a fülbe dugható verziók.

Ezután már egyenes volt az út az MP3 lejátszók és az iPod felé. Előbbi gyorsan jött, és el is tűnt a 2000-es évek elején, addig az utóbbi fontos darabja lett a digitális zenei mainstreamnek. Vagyis több százmillió, hirtelen mindenütt megtalálható fehér Apple vezetékes fülhallgató lepte el a világot.

Divat termék

Neked milyen fülesed van? Biztosan van valamilyen. Melyik márka? Milyen színű? Milyen típusú?

Mára óriási márkák készítenek különböző színű, anyagú és típusú fül- és fejhallgatókat. Rengeteg darab közül választhatunk, akár súlyos összegeket is ott hagyhatunk egy-egyért. A hírességek sem restek kiadni a saját füleseiket.

Hozzászólások
Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!