Forrás: Pinterest

Hogyan beszélj egy függővel? Itt a leghatékonyabb módszer4 perc olvasási idő

Megosztom:

Nem könnyű elkezdeni azt a bizonyos beszélgetést.

A filmek és sorozatokban gyakran látni, ahogy a barátok vagy a család próbál beszélni a függőkkel, és felismertetni velük a problémájukat. Ott a remény, hogy azok hatására akik szeretik, leteszi az önpusztító szereket, mint az alkohol vagy a drog, és új életet kezd. Ez az irodalmi forma, a valóság azonban egészen más lehet, Peg O’Connor pszichológus írása szerint.

Valóság

A valóságban sajnos ez egészen máshogy működik, sőt a segítőszándék, szakember bevonása nélkül, éppen az ellenkezőjét érheti el, vagyis árthat. A beavatkozás tárgyát képező emberek leggyakrabban célpontnak, kipécézettnek érzik magukat. Bírálják őket, pálcát törnek felettük, sokszor szégyent tapasztalnak. Különösen kiszolgáltatottnak érezhetik magukat, tudván, hogy más emberek beszéltek róluk.

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az emberek védekező, sőt dacos álláspontot képviseljenek, ami megnehezíti a másik valódi aggodalmainak meghallgatását és felfogását. Azok, akik szeretnének beavatkozni megsértődhetnek vagy meg is sérülhetnek, mert szeretetük és aggodalmuk nem elegendő ahhoz, hogy valaki másban változásokat érjenek el. 

Milyen hatékonyabb módszerek léteznek?

Fontos, hogy nyitott beszélgetés legyen, kérdéseket tegyél fel, jól fogalmazd meg, nehogy ítélkezésnek hangozzon. Fontos, hogy tisztában legyél az elvárásaiddal. Egyetlen beszélgetés még nem fog óriási változásokat hozni, nincsenek ilyen “heuréka-pillanatok”.

Privát környezetben tartsd a beszélgetést, ne vonj be másokat. Minél többen próbálkoztok egyszerre, annál valószínűbb, hogy visszafelé fog elsülni.
Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!