Forrás:Pinterest

Beszéljünk róla: Mi az az expresszív elnyomás, és miért veszélyes a párkapcsolatodra?4 perc olvasási idő

Megosztom:

Lehet, hogy te is csinálod, és mégcsak nem is tudsz róla.

Mikor jó egy kapcsolat?

Ha válság van egy kapcsolatban, mindkét fél egyformán felelős- a legtöbbször legalábbis ezt mondják. Azonban nem feltétlenül van így- állítja egy új-zélandi tanulmány.  Természetesen egy kapcsolat csak akkor működhet és létezhet hosszú távon, ha mindenki kiveszi belőle a részét, például ha alapvetően egyensúly van az adás és a kapás között. Ha mindig ugyanaz az ember küzd a párkapcsolatért és félreteszi saját szükségleteit, akkor felmerül az egyensúlyhiány, amely hosszú távon általában senkit sem boldogít. Persze mindkét fél felelős ezért – az is, aki túl sokat ad, és az is, aki túl keveset. Az érzelmekről és az érzések kifejezésének megközelítéséből viszont ez kissé másképp néz ki, a fent említett kutatás állításai szerint. Ha az egyik embernek nehézségei vannak azzal kapcsolatban, hogy nyíltan fejezze ki és kommunikálja az érzéseit, az károsítja a kapcsolatot. Még akkor is, ha a másik érzelmileg a legokosabb ember a világon.

Kifejező elnyomás és kapcsolati elégedettség

Az Aucklandi Egyetem kutatói Eri Sasaki vezetésével azt vizsgálták, hogy az expresszív elnyomás hogyan befolyásolja a kapcsolatokat. Ennek érdekében csaknem 430 pár felméréséből származó adatokat értékeltek, amelyek egyrészt értékelték a résztvevők elégedettségét a párkapcsolatukkal, másrészt információkat szolgáltattak az egyes teszt személyek ES fokáról. Ezt úgy határozták meg, hogy a válaszadóknak vagy teljesen egyet kellett érteniük (7), vagy egyáltalán nem (1) a következő négy, önmagukra vonatkozó állítással – vagy valamivel a kettő között.
  1. – Úgy irányítom az érzéseimet, hogy nem adom ki őket.
  2. “Amikor negatív érzelmeket élek meg, nem mutatom ki őket.”
  3. – Magamba fojtom az érzelmeimet.
  4. “Amikor valami pozitívat érzek, kimutatom.”
Az ES-skála magas értéke azt jelenti, hogy egy személy a lehető legkevesebbszer fejezi ki az érzéseit, az alacsonyabb pedig az ellenkezőjét. Amint az adatok elemzése kimutatta, az alacsony ES érték korrelált mindkét partnerrel: belül a legmagasabb kapcsolati elégedettséggel. Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy jó a kapcsolathoz elengedhetetlen, hogy mindkét fél nyitott legyen az érzései kifejezésére, és világosan ki tudja mondani őket. Ebben az adatgyűjtésben a legalacsonyabb a kapcsolatokkal való elégedettség azoknál a pároknál volt tapasztalható, amelyekben az egyik fél magas ES-értékkel, a másik alacsony ES-értékkel rendelkezett. A szakértők ezt bizonyítéknak tekintik arra, hogy károsíthatja a kapcsolat egészét, ha az egyik érintett személy érzelmileg zárkózott.
Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!