Forrás:Pinterest

Aki megőrzi ezt a két tulajdonságát, tovább marad fiatal

Megosztom:

“Forever Young” – ki ne szeretne az lenni? Itt megtudhatod, mely tulajdonságok segítenek abban, hogy fiatalságunkat minél tovább megőrizzük. 

Örök fiatalság

Megöregedni önmagában igazán szép, elvégre nem jelent mást, mint hogy hosszú életünk van. André Schulz boldogságkutató ” Elég öreg ahhoz, hogy boldog legyen ” című podcastjában ezért azt javasolja, hogy mostantól nevezzük az “öregséget” egyszerűen csak “életet” – hogy megszabaduljunk a negatív konnotáció fogalmától, amelyet a kifejezéshez társíthatunk. A podcastban további nagyszerű javaslatokat is ad az öregedéshez való hozzáállás újragondolására, de csak kis mértékben). Amíg ez a javaslat nem érvényesül, még dolgozhatunk azon, hogy fiatalnak érezzük magunkat, vagy idősebb korban is fiatalnak érezzük magunkat – megmondjuk, hogyan érdemes kezdeni.  

Hogyan hat az öregedés szenvedélyünkre? 

Hogy ezt hogyan érhetjük el, arról most egy új norvég tanulmány szolgál, amelyet még nem publikáltak, de a Psychologytoday magazin már idézett. A Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem tudóscsoportja Hermundur Sigmundsson pszichológus vezetésével azt vizsgálta, hogyan fejlődik a három személyiségjegy, a szenvedély, az akaraterő (“akarat”) és az önbizalom (“megtehető hozzáállás”) az életünk múlásával.

A kutatók minden korcsoportból mintegy 1000 ember megkérdezésével egy skálán osztályozták a tesztszemélyeket a kritériumok alapján, például a „rendkívül szenvedélyes/lelkes”-től a „letargikus/szenvedélytelen”-ig. Ami észrevehető volt. Az 50-es évek közepe táján a tesztcsoportba tartozók lelkesedése és szenvedélye és akaratereje jelentősen visszaesett, de a kettő közül az egyik mindenképpen.  

A szenvedély és az akaraterő tart minket fiatalon 

“Az 50 év felettiek nagyon szenvedélyesek tudnak lenni, de kevés a fegyelem” – mondta a tanulmány vezetője a norvég sajtónak. A probléma, hogy ha ezek közül a tulajdonságok közül valamelyik hiányzik, nehezebbé válik számunkra, hogy új célokat találjunk és fejlődjünk. “A szenvedélyünk megmutatja az utat, és megmutatja, mi inspirál minket, és mit szeretnénk elérni. Az akaraterő elősegíti, hogy hajlandóak legyünk erőfeszítésekre, hogy elérjünk valamit” – magyarázza a pszichológus. Csak a kettő együtt teszi lehetővé, hogy magabiztosak maradjunk, dinamikus, öntörvényű, boldog életet éljünk – és fiatalnak érezzük magunkat.

Mi a teendő most?

A jó hír: Sigmundsson szerint kifejezetten azon dolgozhatunk, hogy a szenvedélyünket és az akaraterőnket minél tovább megőrizzük. “Ki kell derítenünk, hogy mi az érdeklődési körünk, és azt célzottan fejleszteni, bővíteni. Azt is fel kell ismernünk, hogy a szenvedély, a fegyelem és a pozitív hozzáállás összefügg” – mondta a szakember.

Azok a hobbik vagy tevékenységek, amelyek szórakoztatnak vagy örömet okoznak, valamint kihívást jelentenek, ezért ideálisak fegyelemünk és lelkesedésünk erősítésére. Segítenek abban, hogy aktívak, kíváncsiak és rugalmasak maradjunk fizikailag és szellemileg is, már idős korban is. Azonban nem szabad megvárnunk az 50 év felettieket vagy akár nyugdíjba vonulást, mielőtt ilyen érdeklődési kört keresünk. Először is, addigra már késő lehet. Másodszor pedig bizonyos körülmények között megtörténhet, hogy egyébként 35 évesen már öregnek érezzük magunkat – írja a Brigitte magazin. 

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, megtalálsz minket a Facebookon is!