Forrás:unsplash.com

Tudtad? 7 óránál több alvás árthat ennek a korosztálynak3 perc olvasási idő

Megosztom:

Gyerekkorunktól fogva abban a hitben éltünk, hogy nyolc óra az optimális alvásmennyiség. Vannak azonban életszakaszok, amelyekben lényegesen kevesebbre van szükségünk- amint azt most egy tanulmány is kimutatta.

Alvás – mikor mennyi az ideális?

Számos tanulmány kimutatta, mennyire fontos az egészséges és mindenekelőtt elegendő alvás az egészségünk szempontjából. Mert ha túl keveset alszunk és rossz minőségű az éjszakai alvásunk – például gyakran ébredünk vagy rosszat álmodunk – gyorsabban öregszünk és legyengül a szív- és érrendszerünk. Egyénenként nagyon változó, hogy mennyi ideig kell minden nap szundikálnunk, hogy fitten és kipihenten érezzük magunkat, a legtöbb felnőtt számára azonban az optimális időtartam hat és kilenc óra között van.

Egy új tanulmányban az angliai Cambridge-i és a kínai Fudan Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy mennyi alvás van valóban jótékony hatással az egészségre. Ehhez csaknem 500 ezer 38 és 73 év közötti ember adatait elemezték. A tesztszemélyeket alvási szokásaikról, mentális egészségi állapotukról és általános közérzetükről kérdeztük. Emellett több kognitív tesztet is végeztek, és a kutatók neuroimaging adatokkal, azaz az idegrendszer digitális képeivel, valamint 40 ezer résztvevőtől származó genetikai információval is rendelkeztek.

Középkorban 7 óra alvás az optimális számunkra

A vizsgálat eredménye az, hogy a túl kevés – és ez talán meglepő – és a túl sok alvás is nyilvánvalóan ronthatja a kognitív teljesítményt. A 30-as éveik végén és a 70-es éveik elején járó emberek számára a hét óra megfelelőnek tűnik. Például azok az emberek, akik jelentősen több mint hét órát aludtak egy nap, többet szenvedtek depressziótól és szorongástól, és rövidebb volt a figyelmük.

A kutatók az alvás időtartama és az agy teljesítménye közötti összefüggést a mély alvás megszakításával magyarázzák. Tehát ha hét óránál többet alszol, de rossz alvásminőséggel küzdesz – például a gyakori ébredés miatt -nem tudod kompenzálni az agyra gyakorolt ​​negatív következményeket a hosszú alvásidővel.

A minőség a mennyiséggel szemben az alvásra is vonatkozik

“A jó éjszakai alvás fontos az élet minden szakaszában” – mondta Barbara Sahakin professzor, a Cambridge-i Egyetem neuropszichológusa és a kiterjedt alváskutatás társszerzője. “Különösen az életkor előrehaladtával. Az alvás minőségének javítása kulcsfontosságú lehet az idősek mentális egészségének megőrzése és a kognitív hanyatlás csökkentése érdekében”- tette hozzá.

Mi magunk tudjuk a legjobban, hogy mennyi pihenésre van szükségünk minden este ahhoz, hogy fittnek és kipihentnek érezzük magunkat. De ha úgy érezzük, hogy középkorú korunkban sok alvásra van szükségünk, érdemes megnézni, hogy a probléma mi miatt lehet.

Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!