Forrás:Pinterest

A közelgő bőrrák nem nyilvánvaló tünete, amit esetleg nem veszel észre

Megosztom:

Eláruljuk, miért olyan fontos védeni a bőrt a napsugaraktól és milyen képződmények utalhatnak a bőrrák kialakulásának lehetőségére.

Bőrrák – mikor kell aggódni?

A bőr változásai, legyen szó új anyajegyről, kiszáradásról vagy elszíneződésekről- mindig keltsék fel a figyelmed. A legtöbb esetben nincs ok aggodalomra, de vannak olyan helyzetek, amikor továbbra is figyelemmel kell kísérni a változásokat, és ha ismét észleljük, ezt jelezni kell egy orvosnak.

Az egyik gyakori bőrelváltozás ami férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul, az aktinikus keratosis. Szoláris keratózisnak is nevezik (nem tévesztendő össze a seborrhoeás keratózissal). Az aktinikus keratózisok száraz, hámló, általában 1-2 cm méretű bőrfoltok, amelyek a napfénynek kitett test bármely részén megjelenhetnek. Ezek a száraz bőrterületek megegyezhetnek az alapbőr színével, vagy lehetnek rózsaszínűek, vörösek, barnák. Általában az arcon, a fejbőrön vagy a kezeken fordulnak elő. 

Ha csak egy ilyen növekedést észlelünk, az általános orvosok azt javasolják, hogy várjuk meg, amíg magától eltűnik. De ha több ilyen képződmény van, vagy ha fájdalmat vagy viszketést okoz, bőrgyógyászhoz utalhatják a pácienst. Vényköteles krémek, krioterápia, vagy extrém esetekben műtétre lehet szükség.

Mi a teendő, ha változást észlelünk?

Mivel az aktinikus keratózist gyakran a túlzott napozás okozza, a folyamatos napozás súlyosbíthatja a helyzetet, és akár rákhoz is vezethet. Emiatt az érintett területet teljesen meg kell védeni az ultraibolya sugárzástól. Kerülni kell a szoláriumokat és más típusú naplámpákat, a keratózisos részeket pedig minden alkalommal amikor kimegyünk a napra, kenjük be fényvédő krémmel még akkor is, ha a sugárzás nem tűnik erősnek.

A Skin Cancer Foundation szerint az aktinikus keratosis esetek mindössze 5-10 százaléka vezet bőrrákhoz, de a laphámrákok túlnyomó többsége aktinikus keratózisként kezdődik, ezért a legjobb, ha azonnal felkeresünk egy bőrgyógyászt, hogy időben segítséget kapjunk.

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, megtalálsz minket a Facebookon is!