Forrás:Pinterest

Mi történik, ha megvakarunk egy anyajegyet?

Megosztom:

Mennyire veszélyes az egészségre egy anyajegy károsodása?

Tudnivalók az anyajegyről

Állítólag egy anyajegy sérülése súlyos betegségekhez, köztük bőrrákhoz is vezethet. De ez valóban így van? És mit kell tenni, ha az anyajegy megsérült? A betegek gyakran fordulnak szakemberhez azzal a kéréssel, hogy távolítsák el ezt vagy azt az anyajegyet a bőr felszínéről. A legnépszerűbb területek férfiaknál a nyak, nőknél a melltartó viselési része, vagyis a hát és a váll. Ugyanis kevesen tudják, de a fehérnemű az anyajegyek dörzsölésének egyik fő oka. A második helyen az anyajegyek lánccal való érintése áll, majd zuhanyozás után körmökkel vagy törölközővel. Az ilyen gondatlan cselekedetek után az anyajegy vérezni kezd, és ezt jobb elkerülni – mondják a bőrgyógyászok.

Mikor válik veszélyessé?

Az anyajegyeknek speciális vérellátása van, emiatt a legjelentéktelenebb seb, egy karcolás is oda vezethet, hogy vérezni kezd, és a gyógyulási folyamat meglehetősen hosszú lesz. Azt is fontos tudni, hogy az anyajegyeket nem az epidermisz közönséges sejtjei, hanem atipikus sejtjei alkotják, amelyek bizonyos befolyás hatására rákos sejtekké alakulhatnak. Minden anyajegy jóindulatú képződményeknek tulajdonítható, amelyek bizonyos körülmények között (például termikus expozíció esetén – barnulás) képesek átalakulni.

Az anyajegyek átalakulása maradandó károsodásuk esetén is bekövetkezhet, amikor például a nyakon lévő lánc folyamatosan dörzsöli. Férfiaknál az egyik legtraumatikusabb terület az arc: leggyakrabban a rendszeres gondatlan borotválkozás miatt sérül meg. De vannak más esetek is. Az egyik betegnél az orrnyereg szemüveg íve miatt az anyajegy traumatizálódott, aminek következtében “degenerációja” – áttétek megjelenése – következett be.

A betegek körében az a vélemény, hogy az anyajegy eltávolítása végzetes lehet. Ennek a mítosznak a megjelenésének okait az orvostudomány nem ismeri, de létezése miatt sokan évekig élnek traumás és/vagy időszakosan vérző anyajegyekkel ahelyett, hogy leszedetnék, eltávolíttatnák őket – ami sokkal célszerűbb és biztonságosabb.

Az anyajegyek lézerrel, koagulátorral távolíthatók el. Ezenkívül az anyajegyeket műtéttel kivágják és összevarrják. Az eltávolítás módját az orvos választja ki, akinek figyelembe kell vennie annak helyét, méretét és egyéb paramétereit. Az anyajegyekkel nem lehet viccelni! Még ha nincs is traumatikus helyen, vigyázni kell rá.

Egy másik jel, amely arra utal, hogy jobb eltávolítani az anyajegyet, ha végighúzzuk a bőrfelületen, és az anyajegy helyén gümőt tapogatunk. Az ilyen domború anyajegy rendszeres megfigyelést és eltávolítást igényel, mert hajlamos rosszindulatú daganatokká degenerálódni. Nem kell aggódni az olyan anyajegyek miatt, amelyeket nem érzünk, amikor áthúzzuk rajtuk a kezünket.

Mindenki erről beszél - csajos.huNE MARADJ LE SEMMIRŐL!