Forrás:Instagram/classico.cineclassico

Judy Garland – A legszebb és legszerencsétlenebb hollywoodi díva tragikus sorsa

Megosztom:

A mozivásznon Judy Garland gyerekesen ártatlan és optimista volt, de a valóságban a színésznőben nem volt meg ez az élet szenvedélye és a mindenre kiterjedő remény. Cikkünkben felidézzük a legendás művész tragikus sorsát.

Az alkotói út kezdete

Judy Garland egyrészt az “amerikai álom” megtestesítője: sikeres karrier, kiváló házastársak és világhír. A drogfüggőség, a kudarcok és a magány viszont napjai végéig kísértették a színésznőt.

Judy Gumm 1922. június 10-én született Minnesotában, vándorló vaudeville-színészek családjában. A leendő színésznő gyermekkorától csiszolta képességeit – Gumm asszony kétéves korától tanította lányát színpadra lépni. A fiatal Judy gyermekkora boldogtalan volt – nem kívánt gyermekként elviselte uralkodó édesanyja bántalmazását, akit később az Óz varázslója című film boszorkányához hasonlított. A Judy szülei közötti házasságban ráadásul nem volt szeretet és gyengédség – Mrs. Gumm kényelemből házasodott meg, apja pedig egészségtelen hajlamokkal rendelkezett. Miután a pletykák arról szóltak, hogy Gumm úr bántalmazta a gyerekeket Minnesotában, a család Kaliforniába költözött, és a Gumm vezetéknév Garlandra változott.

Súlyos lövöldözés és mentális problémák 

A város, ahová Judy Garland költözött Los Angeles közelében volt, és a fiatal színésznő már 13 évesen szerződést írt alá a hollywoodi filmipar vezetőjével, Metro-Goldwyn-Mayerrel. A stúdió megkövetelte, hogy a színésznő úgy nézzen ki, mint egy gyerek, miközben Judy arca érett, a formái pedig kerekdedek voltak. A producerek kedvéért Garland diétázott, a karcsúsító fűzők pedig segítettek elrejteni a pubertás hatásait. A lány édesanyja nem ellenezte, sőt bátorította legkisebb lánya kísérleteit a testén.

Garland karrierjének egyik legnehezebb pillanata a The Wizard of Oz forgatása volt. A tizenhét éves Judy alacsony önbecsüléstől szenvedett. Louis Mayer stúdióvezető „kis púposnak” nevezte a lányt, Charles Walters rendező pedig azt írta, hogy Ava Gardner és Elizabeth Taylor színésznők hátterében Judy „csúnya kiskacsa” volt.

Gyerekes alakjának megőrzése érdekében Garland gyakorlatilag nem volt hajlandó enni – a rengeteg feketekávé és a napi 80 cigaretta kimerültséghez vezetett. Judy Garland pszichoaktív szereket is használt, hogy befejezze fárasztó filmjét és reklámját. Tehát egy nagyon fiatal lányban kábítószer-függőség alakult ki. 

Sikertelen házasságok és magány

Judy Garland édesanyja és producerei kegyetlensége miatt hamar férjhez ment abban a reményben, hogy megnyugvást találhat David Rose zenész karjaiban. Hamarosan a színésznő teherbe is esett, de férje, édesanyja és a stúdióproducerek miatt abortuszra kényszerült. Judy Garland nem talált békét és támogatást a házasságában, így egy évvel később elvált férjétől.

Garland a forgatásokon ismerkedett meg második férjével. A népszerű rendező, Vincent Minnelli leforgatta a “Meet Me in St. Louis” című filmet, ahol a színésznő játszotta a főszerepet. Így tehát 1945-ben, egy évvel a válás után Judy Garland újraházasodott, és megszületett a lánya, Lisa. De a gyermek születése nem egyesítette a házastársakat – a súlyos kábítószer-függőség és a színésznő féktelen indulata feszültséget okozott a kapcsolatban. Formálisan azonban a házasság Vincent hibájából ért véget. 1948-ban Judy váratlanul hazatért, és férjét egy másik nővel a hálószobában találta. Kiszaladt a fürdőszobába, és megpróbált öngyilkos lenni, de Minnelli időben megállította. 

Garland karrierje hanyatlóban volt, amikor megismerkedett Sidney Luft üzletemberrel. A pár 1952-ben házasodott össze, és Luft lett a színésznő menedzsere. A sikeres munka miatt Garlanddal forgatták A csillag születik című filmet, amiért a színésznőt Oscar-díjra jelölték. Ám nem ő, hanem Grace Kelly megkapta a hőn áhított Oscart. Aztán a film megbukott a pénztáraknál, és a Warner Brothers felmondta a szerződést Lufttal, aki két további projektbe is be akarta vonni feleségét. A szakmai területen bekövetkezett kudarcok a házastárs alkoholizmusához és szerencsejáték-függőségéhez vezettek – a színésznő bevételének több mint felét kaszinókra és játékgépere költötte. Judy Garland elvált férjétől, miután rájött, hogy az már képtelen leküzdeni a függőségét.  Garland negyedik férje Mark Herron amerikai színész volt, azonban ez a házasság sem tartott sokáig.

Garland utolsó férje, Mickey Deans médiamenedzser megpróbálta újraéleszteni színésznői karrierjét, de nem járt sikerrel. Három hónappal az esküvő után feleségét holtan találta a földön a bérelt londoni lakásuk fürdőszobájában. A nyomozók szerint a színésznő véletlen túladagolás következtében halt meg, de Garland közeli emberei úgy vélik, hogy a halál oka öngyilkosság volt.

Kapcsolat a lányával 

A fiatal Lisa korai gyermekkorától kénytelen volt gondoskodni öngyilkos hajlamú anyjáról. 12 éves korára a lány megtanulta elrejteni a gyógyszereket, hallgatni a fürdőszobából érkező hangokat, és mindig készen állt arra, hogy mentőt hívjon. A felnőttkorában Garland lánya nem volt hajlandó válaszolni a díva telefonhívásaira, és nagyon ingerülten beszélt édesanyjáról: “Az élet ezzel a nővel olyan volt, mint egy abszurd színház.” 

Judy Garland nehéz kapcsolatát a lányával tovább súlyosbította nyílt rivalizálásuk. A koncert alatt Judy lelökte lányát a színpadról, és megpróbálta eltakarni. A sikertelen próbálkozás a színész lánya előtt demonstratív alkoholfogyasztással ért véget.  

Liza Minnellit azonban sokkolta édesanyja halála. A temetés napján felháborodott a gyásztól, és bevett egy nyugtató tablettát, amiről úgy gondolta, hogy ez további nyugtató-függőséget okozott. 

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, megtalálsz minket a Facebookon is!

kapcsolat